Just Kruisin'

Jag vill minnas att det var Iggy Drougge som konstaterade att alla länder har sin egen "Hälge" eller "Kronblom". Alltså, en väldigt bred, väldigt oförarglig skämtserie som alla läser. Japan har sin "Sazae-san", Frankrike har sin "Titeuf" och så vidare.

En ytterligare gemensam nämnare för den här sortens serier är att det sällan är särskilt värt att översätta dem. Å ena sidan är humorn gärna harmlös och ospännande, å andra sidan bygger de små intressanta egenheterna som trots allt finns bygger på läsarens förtrogenhet med en hel uppsättning kulturspecifika referenser för att fungera. Det är (bland annat) därför vi aldrig kommer att se "Oor Wullie" eller "Koziołek Matołek" på svenska.


Ett slående undantag från ovan skisserade regel är albumserien ”Familjen Svenssons äventyr” av Jan Kruis. Under albumboomens glada dagar (1980, i det här fallet) tedde det sig som en självklarhet för genierna på Carlsen Comics att ge ut Nederländernas version av "Ensamma mamman" eller "For Better or For Worse". En intressant sak är Carlsens tvångsmässiga behov att kalla alla serier de gav ut för nånting med ”[…]s äventyr”, även rena situationskomedier som den här, eller den underbart banala titeln ”Mickes äventyr”.

”Tintins äventyr” satte standarden, och den drog man sig uppenbarligen in i det längsta för att mixtra med.

För ett par veckor sedan hittade jag de två Familjen Svensson-albumen på den lokala begagnatbutiken. Det krävdes inte mer än teckningsstilen, omslagstypografin och det facila priset av 1:- /styck för att jag skulle slå till. Såna här gamla, obskyra Carlsen-album är märkligt fascinerande, trots att själva serierna kanske inte alltid är så heta. Framför allt bakgrunderna, med sina lätt karikerade avbildningar av kontinentaleuropeiska 70-talsexteriörer, känns som underbara vykort från en svunnen era.


Tyvärr slösar inte Jan Kruis med maffiga bakgrunder i Familjen Svensson-albumen. Den ovanstående var väl den bästa. ”Skämtet” är att folk ibland somnar innan tolv på nyårsafton. Igenkänningshumor LOL.

Nån borde göra en Garfield minus Garfield-grej med bara bakgrunder från gamla äventyrsserier.

Nån borde framför allt göra en dramadokumentär om hur snacket gick bland redaktörerna på Carlsen runt 1980.

Populära inlägg i den här bloggen